woensdag 8 maart 2017

T h a i s s o e p j e




































Buiten plenst het. Dan binnen zo'n heerlijke Thaise soep. Die lust ik wel elke dag!  Met kip of met garnalen, of helemaal vegetarish. Op internet zijn er vele recepten te vinden, o.a. deze van Jamie Olivier:
  • 3 stengels citroengras
  • 2 stukken gember ter grootte van een duim elk, geschild, geplet en gekneusd
  • 6 limoenblaadjes, in stukjes gescheurd
  • ruim 1 liter kippenbouillon
  • 1-2 volle eetlepels suiker
  • 4-6 eetlepels vissaus, naar smaak
  • sap van 1-2 limoenen
  • 2 tot 3 grote gamba's per persoon, gepeld, schoongemaakt en ingekerfd en opengeklapt
  • 1 flinke handvol verse koriander en basilicum
  • 2 verse rode pepers, in ringetjes
  • 1 rode paprika, in dunne ringen
  • 4 lente-uitjes, in dunne plakjes
Stamp in een vijzel het citroengras, de gember en het limoenblad fijn. Doe dit mengsel samen met de bouillon in een pan, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Proef: het moet smakelijk en geurig zijn, maar nog een beetje flauw. Voeg naar smaak suiker, vissaus en limoensap toe. Wat je moet proberen te bereiken met deze drie ingredi├źnten is een evenwicht tussen de licht zoete, zure, zoutige en hartige smaken. Dit is voor iedereen anders, dus werk met kleine beetjes tegelijk en blijf steeds proeven tot je een smaak hebt waar je tevreden mee bent. Doe nu de gamba's bij de soep en kook ze 1 minuut. Haal ze eruit, verdeel ze over vier kommen en leg er de kruiden, pepers, paprika en lente-uitjes op. Je kunt de soep nu afmaken door de bouillon erop te gieten.

De foto's zijn van Joanie Cusack (styling) en Ivan Solis (fotografie). http://ivanimages.com/).

Geen opmerkingen: